Home PresenterSmarta leksaker för nyfikna barn
Smarta leksaker för nyfikna barn

Smarta leksaker för nyfikna barn

Att leka är att lära sig hur världen fungerar. När barnen leker affär, skola eller familj är det deras sätt att prova på vuxenvärldens utmaningar (så som barnen ser dem). Andra lekar gör att de övar upp motoriken, logiken eller sitt strategiska tänkande.

Motorik

En rolig leksak är pussel. För större barn kan det vara en avkopplande stund i stillhet, och även mycket små barn kan lägga pussel. Det är ett utmärkt sätt att öva upp sin motorik och är stimulerande för hjärnan. Med stora bitar som inte kan fastna i halsen är pusslandet en lek barnen kan ägna sig åt på egen hand, utan föräldrarnas hjälp. Vackra träpussel är en pedagogisk leksak som håller länge, och som dessutom är fina att se på.

Även klossar och byggsatser är bra leksaker som övar upp barnens motorik. Byggsatser finns i allt från små plastbitar till stora träblock, beroende på barnets ålder och förmåga.

Logiskt tänkande

Pussel utmanar hjärnan. Det gör också leksaker som går ut på att passa in olika geometriska former i motsvarande hål, eller att trava bitar på varandra i rätt ordning. Barn behöver ständigt utmanas, så byt ut leksaken mot en lite svårare när du märker att de börjar göra momenten på rutin.

För lite äldre barn kan det vara roligt att börja lära sig siffror och bokstäver. Till hjälp finns idag många bra spel och appar, se en recension av några här.

Kreativitet

När barnet blivit lite äldre, börjar lusten att uttrycka sig kreativt bli allt större. Musikinstrument är ett sätt, att rita och måla är ett annat. Varva fritt tecknande med mer strukturerat, som prick-till-prick och målarböcker, för mental variation.

Andra kreativa utmaningar är att hitta på egna små teaterstycken, komplett med utklädsel och spela upp för en liten publik

Mer läsning om utmanande lekar och leksaker för olika åldrar får du hos vårdguiden.se.