Home TipsHitta rätt BH-storlek

Hitta rätt BH-storlek

Många har nog hört statistiken att sju av tio kvinnor har fel storlek på sin bh, något som är minst sagt oroväckande, hur kommer det sig egentligen att vi inte kan hitta rätt storlek på just vår bh? 

Detta resultat kommer ursprungligen från en studie som utfördes 2008 av det brittiska kiropraktorförbundet. I studien blev kvinnor professionellt mätta och man fann att 77% av dem använde bh i fel storlek.

Att ha fel storlek kanske vissa avvisar som inte en sådan stor grej, men faktum är att kvinnor som använder in illasittande bh kan få ont i både nacke och axlar, har man en stor byst är det ännu viktigare att man använder bh i stora och rätt storlekar.

Anledningen till att så många använder fel storlek har att göra med att de helt enkelt inte fått hjälp att mata fram sin korrekta storlek, men även att de inte mätt på länge och det är ju ingen hemlighet att brösten faktiskt förändras med tiden.

För att få de bästa måtten ska man först endast ha underkläderna på sig och helst använda en ovadderad bh. Man mäter omkretsen tight under bysten, runt ryggen i höjd med bh-bandet. Dra det tight kring bröstkorgen och siffran man får där är sin omkretsstorlek och den kommer att bedöma vilken bandstorlek man ska ha.

Därefter ska man också mäta över den bredaste delen av bysten, för detta mått ska man inte dra åt måttbandet så tight utan lämna lite luft emellan. Mät i höjd med bröstvårtorna där är omkretsen som störst. Siffran man får fram av detta är grunden till kupstorleken.

Skillnaden mellan dessa två mått ger en indikation på vilken kupstorlek man ska ha, jämför det egna resultatet med siffrorna på denna sida.

Sedan slår man bara ihop kupstorleken med bandstorleken, på detta sätt får man en siffra och en bokstav som till exempel 75D.