Home ShoppingDen moderna klockan

Den moderna klockan

Behovet av armbandsur har tyvärr i mångt och mycket försvunnit då tiden idag finns att se på alla andra digitala enheter vi bär med oss. Kvar finns de dyrare modeklockorna och något mycket mer modernt. 

Mobiltelefonerna

En av de största anledningarna till armbandsursdöden är utan tvekan mobiltelefonernas intåg. De har gjort det extremt behändigt att kolla vad tiden är, specialdesignade fodral gör det möjligt att göra enkla uppgifter som att kolla tiden utan att ens öppna upp det.

Apple watchAndra lösningar finner vi till exempel hos nya Samsung Galaxy s6 edge där kanten på telefonen kan visa en klocka. Något som gör det extra behändigt att se vad klockan är när telefonen ligger på ett bord.

Smartklockorna

Först förvandlades mobiltelefonen från att bara vara en bärbar telefon till att också låta oss sända och ta emot textmeddelanden, sms och sedan bild och text via mms. När sedan den första smarta telefonen, Iphone, lanserades hade plötsligt mobilen blivit en minidator som gjorde att vi kunde kommunicera över internet utan att behöva sitta vid en dator..

Men mobiler har sina nackdelar. Förutom när du pratar i telefon måste mobilen hållas i handen och manövreras med en eller två händer, vilket gör den opraktisk i många sammanhang. Med smartklockan slipper du det här. Den sitter fast på din handled och ger dig båda händerna fria, vilket naturligtvis är en fördel vid exempelvis bilkörning.

Men vad exakt är en smartklocka? Det är en bärbar datorenhet med bland annat:

  • Pekskärm
  • Mobil med sms/mms
  • Kalkylator
  • Kamera
  • GPS
  • SD-kort
  • Laddningsbart batteri

Den första förhållandevis lyckade smartklockan hette Pebble watch och lanserades via en kickstarter kampanj. Även deras senaste klocka som väntas släppas någon gång under de kommande månaderna presenterades först via kickstarter där de drog in över 20 miljoner dollar. Det som skiljer Pebble från andra smartklockor är huvudsakligen att den använder sig av en ”E ink” skärm som istället för bakgrundsbelysning försöker simulera hur ett papper reflekterar ljus.

Den just nu mest kända smartklockan kommer dock från ett betydligt mer känt företag, Apple. Apple Watch som produktserien heter har lanserats under pompa och ståt i Cupertino, Kalifornien. Klockan som nu har släpps i USA kräver att användaren har en iPhone som den kan kommunicera med.