Home ModeAsiatiskt mode

Asiatiskt mode

Trender kommer och går i västvärlden. Det kan tyckas att många av de kläder som finns att tillgå ser rätt lika ut. Skurningar, mönster, färger och material – skillnaderna är rätt små när man börjar jämföra.

Så varför inte sticka ut ur mängden och ge din garderob ett orientaliskt lyft? Det finns massor av traditionella asiatiska klädesplagg som aldrig dyker upp i de ”vanliga” svenska butikerna. I mer nischade butiker kan du dock fynda bland plaggen nedan och du kan även köpa dem på Internet.

594808-young-woman-in-tulle

  1. Japansk Kimono – Detta traditionella plagg har använts i Japan i århundraden och har genomgått mindre förändringar genom åren. Plagget är en T-formad rock som ska räcka ända ner till anklarna. Den viras runt kroppen och den vänstra sidan ska alltid ligga över den högra. Ett bälte vid midjan håller ihop plagget, och detta ska knytas på ryggen. En festlig och elegant kimono kan med fördel bäras vid till exempel nyårsfester eller finare middagar. De kan vara svåra att hitta i Sverige, men de finns om man letar lite.
  2. Thailändsk sinh – En sinh är en traditionell tubkjol som främst används i norra och nordöstra Thailand samt i Laos. Plagget består av tre olika delar:
  • Ett midjeband som ofta göms undan.
  • Kjolens ”kropp” som vanligtvis inte är speciellt detaljerad. Består oftast av en eller två färger.
  • Kjolens fåll som vanligtvis vävs med mycket detaljer. De specifika detaljerna här kan dessutom visa var den är tillverkad.
  • En sinh kan till exempel användas med en snygg blus för en mycket sofistikerad look.
  1. Kinesiska klänningar – De klassiska kinesiska klänningarna kommer i många mönster, färger och varianter. De har alla gemensamt att de är yttersta eleganta och iögonfallande. Den populäraste designen har svart som grundfärg med mönster i bland annat guld. Populära motiv inkluderar blommor och drakar, men det finns även mer abstrakta mönster.