Sverige är bäst i världen på att panta och sortera vårt skräp. Vi bränner skräpet för att skapa energi och vi har även börjat separerat matavfall från kartonger och andra skräpartiklar. Vi försöker vara snälla mot miljön och detta har spridit sig genom hela köp- och återvinningsslingan.
Ekologiskt och fair trade mode är allt mer i ropet. Vi söker efter bevis att inga barn eller obetalda arbetare har behövt sy våra kläder. Vi vill inte att man ska använda miljöfarliga kemikalier när man färgar och behandlar våra tyger. Det ska vara rent och naturligt från början till slut. Detta arbetssätt driver så klart upp priset men allt fler svenskar verkar vara villig att betala för att bära kläder med lite godare samvete. H&M har varit i blåsvädret flera gånger på grund av sina klädfabriker och försöker avstyra detta genom att erbjuda ”consious”-kläder till en viss del: litet dyrare kläder som är mer noggrant sytt och skapat med miljö- och arbetarhälsa i åtanke. Vilket är bra, men samtidigt väntar många på att hela deras klädlinje blir ”consious” om hur företaget påverkar miljön och arbetarna.
Även våra trendiga prylar ska vara skapt på rätt sätt. Leksakerna vi ger till barnen ska numera våra så naturliga som möjligt. Det finns dussintals studier och artiklar som förklarar varför små barn inte ska leka med leksaker i mjukplast. Istället backar vi tillbaka till leksakerna som våra föräldrar och farföräldrar lekte med: träleksaker som tål att hanteras i generationer utan att gå sönder. Man börjar ifrågasätta hur låga löner arbetarna som sätter ihop våra telefoner har, varför de som skapar leksaker blir sjuka eller dåliga av miljön på fabriken och så vidare.
Det har skett ett slags uppvaknade i vårt land. Än så länge håller vi fortfarande på att blinka sömnen ur ögonen, men till slut kommer vi att vara klarvakna och göra rätt beslut i varje led.