Home SkönhetTackla vanliga hårproblem
Tackla vanliga hårproblem

Tackla vanliga hårproblem

Vi kan inte alla ha perfekt hår utan måste antingen hjälpa perfektionen på traven själv eller överkomma ett eller flera problem, eller en kombination av båda. Vad det dock än är som står i vägen för att kunna uppnå den bästa versionen av sitt eget hår finns det ofta hjälp och lösningar att använda sig av.

Fett hår

Ett tydligt tecken på att vi inte alla har samma förutsättningar är att somliga har talgkörtlar som producerar mer talg än håret egentligen behöver. Detta leder till både fett hår och en oljig hårbotten. Lösningen på detta ligger mycket i valet av hårvårdsprodukter. Man ska först och främst inte välja ett uttorkande schampo då det resulterar i att talgkörtlarna reagerar i självförsvar och producerar ännu mer talg, vilket ju gör problemet värre. Istället bör man satsa på att återfukta hårbotten mer genom att till exempel använda ett balsam avsedd just för hårbotten.

Glest hår

Håravfall ses ofta som en manligt problem, men även kvinnor kan få glest hår på grund av detta. Normalt sett börjar detta bli märkbart i övergångsåldern och blir som en diffus uttunning av hela håret. Beroende på hur kraftigt håravfallet är finns det olika metoder som kan hjälpa. Vissa mediciner som appliceras i hårbotten kan ge effekt inom ett antal månader men fortsätter bara att verka så länge man tar medicinen. Ett bättre alternativ kan då vara att lösa problemet med löshår, som för övrigt kommer i många olika varianter idag.

Mjäll

Alla är vi nog bekant med mjäll, men det är faktiskt oklart exakt vad det är som orsakar detta. Huden förnyas hela tiden och i hårbotten lossnar de yttersta delarna i form av små nästan osynliga fjäll. När dock dessa blir större och mängden som lossar ökar kallar man det mjäll istället. Har man mjäll kan det förvärras av starka hårmedel som torkar ut hårbotten. Försök speciellt att undvika produkter som innehåller alkohol då dessa är speciellt uttorkande. Man kan inte göra mycket mer än börja använda andra hårvårdsprodukter, som till exempel mjällschampo. Det kan dock hända att man har mjälleksem, psoriasis eller någon annan hudsjukdom. Om man inte hjälps av att byta till ett mjällschampo kan det vara dags att kontakta vårdcentralen.