Home ShoppingMode genom tiderna

Mode genom tiderna

Mode är ombytligt, ingenting är populärt hela tiden. Mode handlar precis om att byta stil och förändra sig efter nya vindar. Sedan 1900-talet har modet gått från täckt till naket, jeans till silke och från nytt till gammalt. 

mode2

Hur har modet sett ut genom årtiondena?

1900-1910

Det parisiska modet drog in över hela Europa och det var främst på travbanorna som de högklassiska kvinnorna visade upp sina nya kläder. Man tog på sig korsetter och klädde höfterna för att skapa skarpare kurvor och hattarna blev bara större och större. Sedan kom kriget och man behövde spara och när männen drog ut till krig blev det kvinnliga modet mer maskulint.

1920-1929

Det androgyna modet från krigstiden fortsätter. Det är här Coco Chanel kommer in i bilden. Man blev lite rebellisk från forna traditioner och klippte håret kort, rökte och drack bland folk och bar kortare klänningar.

1930-1940

En ny era av oroligheter när Wall Street kraschade 1929. Filmer blev stora och filmikoner bestämde modet mer än adel och de rika. Man klädde sig militäriskt och hade kantiga axlar. Massproduktionen startade och det ledde till att fina plagg var lättare att få tag på. Men då tågade andra världskriget in och vi tvingades spara igen.

1950

Kvinnor saknade sin feminina stil och Christian Dior fixade det genom att introducera klänningar med mycket tyg och figursydda jackor. Syntettyg blev billigare och lättare att få tag på. Ungdomarna började styra modet tack vare film- och musikintresse.

1960

Hippies och Rock n Roll. Två helt olika lag som tävlade mot varandra i modevärden. Rockälskarna klädde sig i läder och svart medan bohemerna hade enkla tyger som de färgare och gjorde färgglada. Män ville vara som Beatles och kvinnor som Twiggy som förändrade världens syn på kvinnor med sin tunna, androgyna kvinnoform.

1970

Polyester blev toppmode då discotiden startade. I slutet av sjuttiotalet kom punkvågen som motsatte sig mode och regering.

1980

Ekonomin blomstrar för första gången på länge och kostymer blir ett sätt att visa sin status. MTV slår igenom och musiken får ännu större betydelse i modevärlden. Konsumera mera och färglatt var ledorden.

1990

Nu ville vi bort från de extrema färgerna från 70- och 80-talet och koncentrerade oss på minimalism och att vara bekväm. Neutrala färger och mycket svart. Grunge kom igång med Nirvana och gav upphov till en generation av ungdomar som klädde sig slitet och nedgånget.

2000

Här är vi första beviset på att mode verkligen kan komma igen. Vi ser tillbaka till de gångna modetrenderna och ger dem en liten twist. Vi har utsvängda byxorna men inte lika stora som på 70-talet, vi har tagit tillbaka axelvaddarna med tonat ned dem. Bohemstilen fick ett uppsving med Olsen-tvillingarna och vi gillar att återbruka gammalt material och göra om våra föräldrars kläder för att passa denna generation.